Kees de Groot

‘Sloopwerk is een hoogwaardig en risicovol specialisme’

- Kees de Groot

In gesprek met:

Directeur Kees de Groot

Kees de Groot

Eigenaar/directeur

Bedrijfsnaam

C.A. de Groot Groep

Aantal medewerkers

45

Klant sinds

2002

Het had een haar gescheeld of de onderneming van Kees de Groot, de C.A. de Groot Groep, was kopje onder gegaan. Oorzaak? Een ‘verzekeringsfoutje’. Er was geen dekking voor een schade van tonnen. Maar dat zal De Groot niet snel weer gebeuren. Daar is zijn familiebedrijf, dat met 45 vaste medewerkers het hoogste segment van de markt voor sloopwerk en asbestsanering bedient, hem te lief voor.

In 2019 vierde C.A. de Groot Groep BV in Alkmaar haar 65-jarig jubileum. In plaats van terug te kijken bood het bedrijf een blik op de toekomst met een eenmalige sloopglossy. Daarin komen actuele thema’s langs, zoals robotisering, circulair bouwen en slopen en de deeleconomie. De artikelen ademen verandering en respect voor onze leefomgeving. Kees de Groot, directeur/eigenaar sinds 2001, benadrukte met de jubileumuitgave het motto dat de onderneming kenmerkt: de bouw ver vooruit.

Het bedrijf samen laten groeien

“In Nederland geldt: eerst slopen, dan bouwen. Maar ook op het gebied van innovatie en certificering lopen we ver voor op de bouw. Sloopwerk is een hoogwaardig specialisme geworden. Ontwikkelaars, aannemers en sloopbedrijven zoeken elkaar in een steeds vroeger stadium op om afspraken te maken over materialen, technieken en circulariteit. De sloopsector zal er heel anders uitzien als ik met pensioen ga.”

‘Risico’s blijven beheersbaar doordat OBM de weg weet’

De Groot is trots op de sloopsector. Als voorzitter van branchevereniging VERAS inspireerde hij OBM tot het ontwerpen van een collectieve branchepolis. Daar zijn nu ruim vijftig bedrijven op aangesloten. “We merkten als sector dat het steeds moeilijker wordt om projecten adequaat en betaalbaar te verzekeren. De risico’s zijn simpelweg te groot. Doordat OBM de weg weet, kunnen we de risico’s nu goed beheersen.”

In het jaar waarin De Groot het familiebedrijf overnam, klopte hij aan bij OBM. De aanleiding was confronterend. “Ik had net flink in de overname geïnvesteerd toen er tijdens een project voor de Rijksgebouwendienst forse schade ontstond. Noch ons bedrijf, noch de overheid bleek verzekerd. We gingen voor tonnen het schip in. Onze vroegere tussenpersoon had het risico over het hoofd gezien. Van de ene op de andere dag heb ik alles aan OBM overgedragen. Die hebben de vereiste expertise wel in huis.”

‘Ik dacht daar gáát mijn bedrijf’

“Met de schadeclaim, de herstelkosten en de boete voor de bouwtijdoverschrijding heb ik serieus gedacht: daar gáát mijn bedrijf. De zeperd heeft mijn ogen voorgoed geopend. We voeren geen project meer uit als OBM niet eerst alle risico’s, voorwaarden en verantwoordelijkheden heeft getoetst. Soms gaan we op basis daarvan opnieuw met klanten in gesprek. Die zorgvuldige benadering wordt gewaardeerd. Je doet het uiteindelijk toch samen.”

‘Beter duur dan niet verzekerd’

Met een eigen recyclingbedrijf, RCA bv in Alkmaar, benadrukt Kees de Groot het belang van circulaire bouw- en sloopprocessen. Voor het verzekeren van de sorteerhal van vierduizend vierkante meter stond niemand te springen, maar het lukte OBM om een polis onder te brengen. “Niet goedkoop,” zegt Kees, “maar beter duur dan niet verzekerd. Omdat het verzekeren van dit soort objecten steeds lastiger wordt, investeren we grote bedragen in preventietechnologie. OBM denkt daar actief in mee.”

Demonteren van gebouwen

Door in te zetten op hoogwaardig sloopwerk en complexe asbest- en bodemsaneringsprojecten, heeft C.A. de Groot een goed gevulde orderportefeuille. De aard van de doorgaans risicovolle projecten brengt wel met zich mee dat het verzekeringspakket ‘een paar centen kost’. Kees is er nuchter over. “Ik heb mijn les geleerd. Op jaarbasis betalen we behoorlijk wat premie, maar daar staat tegenover dat we bijna geen juridische kosten hebben. Door de betrokkenheid en expertise van OBM hoeven we nooit naar de rechtbank.”

www.ca-degroot.nl