Johan Karregat

‘We weten wat we aan elkaar hebben’

- Johan Karregat

In gesprek met:

Johan Karregat

Directeur & mede-eigenaar

Zuinig op erfgoed

Bedrijfsnaam

Van der Gragt

Aantal medewerkers

45

Klant sinds

2008

Van der Gragt in Wormerveer profileert zich als ’n beste bouwer. Daaruit spreek een nuchtere kijk op zakendoen. “We zoeken naar de beste oplossing en daar stellen we het beste bouwteam voor samen,” zegt financieel directeur/mede-eigenaar Johan Karregat. Hij ziet bouwen op de eerste plaats als mensenwerk, een kwestie van gunnen, vertrouwen en vakmanschap. De menselijke maat gaf de doorslag om de verzekeringsportefeuille toe te vertrouwen aan OBM.

Weten wat je aan elkaar hebt is voor Johan en zijn team een sleutelfactor in het zakendoen. “In de lokale bouwwereld kom je elkaar altijd tegen. Onze kwaliteits- en continuïteitsbelofte is ons bestaansrecht. Daar valt niet aan te tornen. Met onze opdrachtgevers delen we de passie om de regio elke keer een beetje mooier en leefbaarder te maken. Dat is het mooie van lokaal bouwen. Van directie tot timmerman, we zijn trots op elk project dat we realiseren.”
Die bedrijfstrots kenmerkt Van der Gragt sinds de oprichting in 1963. Hoewel de naamgevers geen actieve rol meer spelen in de onderneming, spreekt Johan nog steeds van een familiebedrijf. Hij zit sinds 1988 als financiële man in de directie en is nog steeds dankbaar voor de kans die het zittende management in 2008 kreeg om de familiefirma die geen opvolger had over te nemen.

Johan en Koen

‘Extra zuinig op ons erfgoed’

“Ook dat was een kwestie van gunnen. Ingegeven door de wens van de familie om het bedrijf in zijn kleinschalige en menselijke vorm voort te zetten en niet aan het grote geld uit te leveren. Daarom zijn we extra zuinig op ‘ons erfgoed’. De sfeer is niet veranderd. Wie hier werkt heeft hart voor de zaak. Dat zie je terug in langjarige dienstverbanden.”
De typerende kracht van Van der Gragt zit volgens Johan in de combinatie van ontwikkelen en bouwen. “Door onze ervaring als ontwikkelaar kennen we alle processen. Daardoor kunnen we onze klanten op alle onderdelen ontzorgen. We denken actief mee, delen in de risico’s, en initiëren samenwerkingsverbanden om extra kwaliteit en continuïteit te garanderen.”

‘Een goed huwelijk’

Een van die samenwerkingsverbanden loopt al tientallen jaren. Van der Gragt en collega-bouwbedrijf Tervoort Egmond trekken op als partners in T&G Ontwikkeling bv en T&G Bouwcombinatie bv. Johan: “Die samenwerking biedt opdrachtgevers bij grotere projecten meer zekerheden. Vooral in de jaren na de kredietcrisis bleek dat van onschatbare waarde. We vullen elkaar aan en versterken elkaar op alle vlakken. Het is een goed huwelijk dat veel oplevert.” Ook de samenwerking met OBM voldoet volgens Johan aan de voorwaarden van een goed huwelijk. En ook daarin geeft de menselijke factor de doorslag. “Verzekeringen kun je in beginsel overal onderbrengen. Je ontdekt pas of je goed zit op het moment dat er iets fout gaat. Bij het vorige verzekeringskantoor waar onze polissen liepen, gaf de contactpersoon op een kritiek moment niet thuis. Dan besef je dat je een nummer bent. Daarom zijn we in gesprek gegaan met OBM. Het klikte snel.”
Johan Karregat

‘Echte mensen met passie voor het verzekeringsvak’

“Het grote verschil? We praten niet met een anonieme organisatie maar met echte mensen met passie voor hún vak. Onze eigen drijfveer om met klanten mee te denken en klanten te ontzorgen, zien we terug bij OBM. Dat is een verademing. Voeg daar de diepgaande kennis van de bouwwereld en aan bouw gerelateerde wetgeving aan toe, en het verhaal is rond.”
“In de bouw heb je altijd met specifieke risico’s te maken. Landelijk is er een tendens om aansprakelijkheden meer en meer door te schuiven naar de ‘grote boze bouwer’. Op regionaal niveau is dat minder aan de hand. Maar je moet wel weten waar je aan toe bent. OBM legt daar de vinger op en is een waardevolle sparringpartner. Ze weten de balans tussen wel en niet aanvaardbare risico’s scherp aan te geven. Zoals gezegd, is weten wat je aan elkaar hebt voor ons een essentiële waarde. De mensen van OBM maken dat in alle opzichten waar.”

Zaken doen met Van der Gragt