‘Eerlijke en realistische adviezen’

- Marc Stroucken | Bedrijfsleider

In gesprek met:

Marc Stroucken

bedrijfsleider

Bedrijfsnaam

Thijssen Emans & Co BV

Aantal medewerkers

70+

Klant sinds

2020

Als internationaal recyclingbedrijf houdt Thijssen Emans & Co BV vitale processen graag in eigen hand. De onderneming uit het Limburgse Beesel spitst zich toe op hergebruik van restmaterialen uit de keramische industrie en tal van daaraan gerelateerde activiteiten. Van sloopwerkzaamheden en asbestsanering tot handel in mineralen en transport & logistiek. Maar sommige zaken laat het familiebedrijf consequent over aan specialisten. “Wij doen waar we goed in zijn en kiezen partners die doen waar zij goed in zijn,” zegt bedrijfsleider Marc Stroucken. “En als het om verzekeren gaat hebben we aan OBM een partner die weet wat er speelt.” 

Thijssen Emans, in 1968 opgericht door Louis Thijssen en Teun Emans, timmert doorlopend aan de weg. De onderneming begon als handelsbedrijf. Het duo Thijssen en Emans kocht afgekeurde dakpannen op en verwerkte die tot gravel voor tennisbanen. Dit vermalen van bouwmaterialen is nog steeds het kernspecialisme. Maar er kwamen in de loop der jaren steeds meer activiteiten bij, zeker sinds Theo Emans zijn vader als directeur/eigenaar opvolgde. Dat was in 2000. 

Wendbaar familiebedrijf 

“We zijn een schoolvoorbeeld van een wendbaar familiebedrijf dat altijd inspringt op kansen,” vertelt bedrijfsleider Marc Stroucken. Hij kan het weten, want hij draait al ruim dertig jaar mee in Beesel en voelt zich ‘lid van de familie’. Hij zag de onderneming groeien en de diverse dochter- en zusterbedrijven als paddenstoelen uit de grond schieten.  

 

Marc heeft er een nuchtere verklaring voor. “Van het een komt het ander. Zo is de beschikbaarheid van containers een belangrijke succesfactor in ons werk. Dus hebben we een eigen containertak ingericht die intussen ook weer bakken verhuurt. Hetzelfde geldt voor transport. We hebben bijna dertig eigen vrachtwagens rijden, in alle vormen en maten. Daarmee garanderen we de best mogelijke logistiek voor onszelf én tussen onze klanten in de keramische sector.” 

Cradle to cradle-pioniers 

Van de restmaterialen die Thijssen Emans & Co BV bij klanten ophaalt wordt in de eigen recyclinghal met indrukwekkende maalinstallaties grondstof gemaakt voor een volgende generatie keramische producten. Deze zogeheten chamotte is geschikt voor wand- en vloertegels, bakstenen, dakpannen, raamdorpels en klinkers. Op deze manier blijven restmaterialen circuleren binnen de industrie. “In feite doen we al sinds 1968 aan cradle to cradle en CO2-reductie,” legt Marc uit. “We zitten echt in een nichemarkt, waarin we altijd samen met onze klanten zoeken naar nieuwe mogelijkheden.” 

De levering van grondstoffen luistert nauw. Klanten in de keramische industrie, waarvan 70% in Duitsland zit, eisen niet alleen constante kwaliteit maar vooral ook 100% leveringszekerheid. Marc: “Als je vandaag een monster afgeeft, moet je diezelfde kwaliteit over één of twee jaar nog steeds kunnen leveren. Als de toelevering van de perfecte grondstof niet vlekkeloos verloopt, draaien complete productiesystemen in het honderd. Daar zijn wij dan aansprakelijk voor.” 

Goed ingedekt

Uiteraard heeft Thijssen Emans & Co die aansprakelijkheid goed ingedekt. Met uitzondering van de personeelsverzekeringen lopen alle assurantievraagstukken sinds 2020 via OBM. Marc Stroucken is daar in operationele zin verantwoordelijk voor, collega Jan Peter Sassen, hoofd financiële administratie, in coördinerende zin. Beiden zijn dik tevreden met de oplossingen en adviezen van OBM. “Ons voormalige assurantieadviesbureau werd overgenomen door een grote speler. Vanaf dat moment hadden we steeds vaker het gevoel dat dingen niet klopten. De betrokkenheid was weg. Die vonden we terug bij OBM.” 

Marc waardeert vooral de wijze waarop OBM meedenkt en de moeite en tijd neemt om ingewikkelde bestekken tot achter de komma te beoordelen op risico’s. “Adviezen zijn eerlijk en realistisch – nooit te weinig verzekeren, maar zéker ook niet te veel. Dat geeft rust en continuïteit. We hebben er geen omkijken naar. En, even afkloppen, we hebben nog nauwelijks serieus aanspraak hoeven te maken op onze polissen.” 

Samen sterk voor kostenbesparing

 

Zowel Marc als Jan Peter zijn scherp op mogelijkheden om kosten te besparen, ook als het om verzekeren gaat. Ook daarin bewijst OBM zijn waarde. “Onze bedrijfspanden waren via onze vorige adviseur goed verzekerd,” vertelt Marc, “maar de verzekeringspremies zouden zeer fors stijgen. OBM heeft daar actief op geacteerd door de verzekerde activiteiten aan te passen. In overleg met de verzekeraar hebben we ervoor gekozen om enkele gebouwen bewust onverzekerd te laten. Daarmee hebben we van het ene op het andere jaar zo’n € 120.000 aan premie bespaard.” 

 

Ook voor de keramische industrie zelf zoekt Thijssen Emans & Co permanent naar innovatieve oplossingen om kosten terug te dringen. Omdat we in een uitgesproken energie-intensieve sector werken, is de kostenfactor actueler dan ooit,” zegt Marc. Met trots vervolgt hij: “Mede om die reden hebben we op eigen initiatief een mobiele puinbreker ontwikkeld. Daarmee kunnen we bij klanten op locatie restmaterialen omzetten in grondstoffen die weer meteen in poedervorm de fabriek in gaan. Cradle to cradle in optima forma, goed voor het klimaat, goed voor onze klanten.”